Få mer energi i høstmørket.

Har du lite treningsmotivasjon i vinterhalvåret? Det har en naturlig forklaring.

 

 

De fleste av oss kjenner på et større behov for søvn og hvile når mørket brer seg over landet. Du føler deg kanskje trøttere og har mindre energi enn til vanlig?

Da er du isåfall ikke alene om det.

Kroppen går i dvalemodus om vinteren og det er mange grunner for det. Det meste av det som gir oss energi er borte. Det er mørkt store deler av dagen. I timene det er dagslys, sitter de fleste inne å jobber.

Det er kaldt og surt, så vi pakker oss inn, og oftest i sofaen. Vi spiser mindre av det som gir oss energi, som bær, frukt og grønnsaker. Vi er mindre aktive fordi det er glatt og kaldt ute. Det er mer sykdom og mye hangling av og på gjennom vinterhalvåret.

 

Hvorfor det? 🤔

Min teori er at immunforsvaret blir dårligere når kroppen ikke får den samme behandlingen som den pleier. Trening styrker immunforsvaret. Når det blir mindre aktivitet og trening, vil kroppen bli mer utsatt når den ikke er like sterkt rustet lengre.

Vi spiser ofte fetere mat og mindre av det som styrker immunforsvaret. Fet mat gjør deg også slappere. Det er derfor enda viktigere å spise et grønnere kosthold med mye bær, frukt og grønnsaker i vinterhalvåret.

Sola er en energikilde til mye, men også til kroppen vår. Når vi ikke får like mye av det naturlige sollyset, er det viktig å få i seg de vitaminene og mineralene vi trenger gjennom maten. 

Også hormonsystemet trigges og aktiveres av sollyset. Som blant annet serotonin som er viktig for regulering av kroppstemperatur, appetitt, humør, søvn og seksualitet.

Du kjenner kanskje igjen den våryre følelsen som kommer når sola og varmen kommer frem om våren? 🌞Dopamin stimuleres også av sollyset og gir oss en naturlig lykkefølelse, og igjen mer energi. 

Hvis vi opprettholder et normalt energinivå gjennom vinteren, så vil våren også bli enklere. For mange opplever vårslapphet når energien plutselig fylles opp. Det er naturlig at kroppen får sjokk av litt for mye energi på en gang. Det blir man også sliten av. Da kan den trekke seg tilbake, for å fordele det jevnere ut. 

 

Så hva kan vi gjøre for å holde energien, immunforsvaret og humøret oppe gjennom vinteren? ">🕺">🤷

 

">Tren regelmessig.

">Det er ingen grunn til å ta seg treningsfri i vinterhalvåret fordi kroppen er slapp. Tvert i mot.

">Du gjør deg selv en stor tjeneste ved å holde treningsrutinen i gang. Trening vil holde deg fysisk og psykisk sterk gjennom mørketiden. Du blir også bedre rustet til å ta i mot våren, når energinivået ditt holdes jevnere gjennom hele året.

">Trening styrker immunforsvaret og er positivt for regulering av hormonbalansen. Du produserer endorfiner som gir deg godfølelse, normaliserer insulinnivået og det er positivt for andre hormoner som leptin som regulerer appetitten. 

">Musklene er kroppens energilager. Økt muskelmasse gir deg økt forbrenning og du får mer overskudd og energi.

">Du kan gjøre aktiviteter som skigåing, gåturer, skøyting og løping men for å opprettholde energinivået, må muskelmassen også trenes med styrketrening for hele kroppen.

 

">Få i deg nok D-Vitamin.

">

 

">Mangel på D-vitamin kan gjøre deg slapp og trist. Sola gir oss naturlig D-vitamin om sommeren. Når den ikke lenger er tilstede må vi passe på at nivåene er gode gjennom mørketiden. Sjekk gjerne at du har tilstrekkelig mengde gjennom en prøve hos legen. 

">Gode kilder til D-vitamin er blant annet fet fisk som laks, ørret, sild og makrell. Egg og tran er også gode kilder.

 

Unngå sene måltider og tunge middager med fete sauser og fritert mat. Det vil gjøre deg enda slappere. Få i deg energigivende næring som frukt, bær og grønnsaker. Lag deg gjerne smoothie som kan være lettere å få i seg. 

 

Hvis du trenger et spark bak så skal du få masse motivasjon i gratiskurset mitt "Få mer energi og en strammere kropp!" Du kan laste det ned her. 😘🙌🏻

I kurset får du:

- Et 20 minutters treningsprogram.

- Hjelp til å sette motiverende mål.

- Kostholdsveiledning.

- Pluss mye mer!

Last det ned her. 

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!